Factors Causes Of Hair Loss And Effective Ways To Overcome

Did you know, humans can experience hair loss from 50 to 100 strands of hair a day? While this sounds scary, hair loss, in general, does not cause thinning hair (or even baldness).

The reason is, you have about 100 thousand strands of hair on the head and the new hair strands grow at the same time replace the hair loss. Discover the different causes of hair loss serious trivial in this article.

What are the causes of hair loss?

It is true that men are more likely to lose their hair than women, mainly because of baldness. However, thinning hair and hair loss often occur in women.

The cause of hair loss varies widely, from simple as vitamin deficiency to complex problems, namely the signs and symptoms of a disease.

1. Stress

All kinds of physical trauma, severe stress, accidents, after childbirth, drastic weight loss, and serious illness can cause a large amount of hair loss, even if it is temporary.

In fact, emotional changes due to divorce, bereavement, and work problems can also cause these conditions. In medicine, this problem is known as telogen effluvium.

Women experiencing telogen effluvium usually aware of hair loss from six weeks to three months after suffering severe stress.

The life cycle of hair has three major phases, namely the period of growth, rest period, and loss. Severe stress can disrupt the hair cycle, accelerating hair loss.

The sign can be from one strand of the root of hair loss (it has an “oval” bag that is oval like a light bulb at the end). This “bag” means the hair through the entire growth phase, indicating that the cycle has been accelerated due to the effects of stress.

Solution:

Hair loss caused by telogen effluvium does take time. Hair growth will return to normal and the stress of the recovery process of the body.

2. Too much vitamin A

It refers to health.com reporting from the American Academy of Dermatology, consumption of vitamin A in excess of certain medications that can trigger hair loss.

Solution:

If the cause of your hair loss is due to an excess of vitamin A, then an effective way to overcome is to limit and reduce the intake of vitamin A until it returns to normal.

Before taking vitamin and mineral supplements, you should always take into account the content.

Not choose supplements that contain vitamin A 5000 IU or 1500 micrograms, because they exceed the daily vitamin A adequacy.

Best choose a supplement that contains 20% of the daily requirement of vitamin A as beta carotene or a mixture of carotenes.

Also, read the information on the nutritional value of food packaging fortified with vitamin A.

Foods containing a limit of 50% or more of vitamin A as retinol per serving, you can consume 1-2 times per week.

Most importantly, you should consult with your doctor or nutritionist if you want to take supplements of vitamin A.

3. The vitamin B

Vitamin B deficiency is rare, but can also occur hair loss due to deficiency of vitamin B. However, the cause of this hair loss is easy to treat.

Solution:

Regularly consume vitamin B, and change your diet and patterns with food vitamin B-rich (meat, fish, corn, potatoes, squash, peas, sweet potatoes), and non-citrus fruits that contain good fats, such as avocado and beans.

4. Lack of proteins

Other causes of hair loss may be because you are on a low protein diet. Proteins are the main building blocks of the body, including hair cells.

Protein intake is too low may weaken the structure of the hair and slow hair growth.

The cause of hair loss due to lack of protein may begin to appear 2-3 months after a decrease in protein intake.

Solution:

Based on dietary recommendations (RDA) protein suitability standard persons is about 0.8 grams/kg of each of body weight/day.

Protein intake is fairly easy to obtain, such as fish, meat and eggs.

If you’re a vegetarian or vegetarian, meet your protein needs of nuts like almonds, tofu, soy.

Some high protein fruits and vegetables (avocados, dates, guava, watermelon, bananas, broccoli, mushrooms, potatoes, sweet corn, and asparagus)

5. Anemia

Nearly 1 in 10 women aged 20-49 years of iron deficiency anemia experience.

Women who have heavy menstrual bleeding or do not have enough iron tend to be anemic.

Iron deficiency anemia causes extreme fatigue, physical weakness, and pale skin.

You may also experience recurring headaches, difficulty concentrating, palms and cold feet and hair loss.

The body requires adequate iron to carry oxygen to body cells through the blood, including the hair follicles.

So if you experience iron deficiency anemia, your hair will be prone to hair loss.

Generally, women need 18 milligrams of iron a day, whereas when menopause should be 8 milligrams per day.

Solution:

Iron supplements can help overcome anemia (search supplements also contain biotin, silica, and L-cysteine). In addition, adequate intake of iron from the daily diet.

Iron is widely contained in green leafy vegetables, leeks, cashews, nuts, meat, poultry, fortified cereals, and pasta.

For those of you who are vegetarians, meet iron intake of spinach. It is recommended to meet the needs of iron along with vitamin C, which can help facilitate the absorption of iron.

You can also take iron supplements if very poor, but after consulting your doctor.

6. Disorders of the thyroid gland

the thyroid gland, thyroid medications gland, the thyroid gland in the neck, lymph nodes, the characteristics of the thyroid gland

Hypothyroidism is a condition in which the thyroid gland does not operate optimally to produce hormones related to metabolism and the growth and development of the body.

While Hyperthyroidism is a medical condition where the production of metabolic hormones is excessive, causing palpitations, diarrhea, irritability, nervousness, muscle weakness skin feels and wet expression, the eye always looks surprised.

Hypothyroidism can cause various symptoms, including weight gain without cause, fatigue, constipation, depression, and difficulty concentrating.

Hair, skin, and nails are brittle and break easily. Thyroid disorders are more common in women, especially those 50 years.

Both types of thyroid disorders can cause you to experience hair loss.

Solution:

Check with your doctor about medications that suit your health. Your doctor may prescribe thyroid hormone medicine to return hormone levels to normal.

The TSH routine may be performed to ensure proper dosage. Once your thyroid hormone levels return to normal, your hair loss also becomes strong.

7. Autoimmune diseases

Alopecia areata is an autoimmune disorder in which the body’s immune system considers hair as dangerous foreign particles and attacks hair follicles.

The cause is uncertain, but alopecia areata can be experienced by women and men. Scientists estimate the important factors of this disorder, such as stress.

This condition occurs in three forms. Usually, alopecia areata causes a small area of baldness, better known as baldness or partial hair loss in eyebrows, hair or scalp leg.

Total baldness head called alopecia totalis, while baldness occurs throughout the body called alopecia Universalis.

Lupus is a chronic autoimmune disease that causes a healthy tissue attack by the immune system.

This condition affects about 1.5 million people worldwide and tends to attack women during pregnancy.

Lupus causes extreme fatigue, headaches, mouth ulcers, and joints are swollen and feel pain. Many people show a butterfly-shaped rash on the face red and become sensitive to sunlight.

Many people with lupus also experience hair loss, which may be followed by baldness and scalp irritation.

Solution:

If you notice changes in your hair loss, you should consult with your doctor for more information about the exact cause of your problem.

Autoimmune diseases can be treated with therapy and special treatment under the supervision of a physician.

8. Polycystic ovary syndrome (PCOS)

PCOS is an imbalance between female and male sex hormones. Androgen excess hormones can cause cysts in the uterus, weight gain, risk of developing diabetes, changes in the menstrual cycle and infertility.

Even SOP can also be a cause of hair loss. Not only that, but PCOS in women can also cause excessive hair growth in various parts of the body such as the mustaches and beards.

Solution:

SOP can be treated by oral contraceptives counter block containing antiandrogens testosterone.

Alternatively, the doctor will prescribe spironolactone also blocks the male sex hormones, surgical removal procedures cysts, or changing unhealthy patterns and lifestyles.

9. Unhealthy scalp

An unhealthy scalp can cause inflammation, making it difficult for the hair to grow properly.

Skin conditions that can cause hair loss include seborrheic dermatitis, psoriasis and fungal infections (dandruff)

Solution:

Depending on the condition being experienced, the treatment course varies.

For example, shampoo and seborrheic dermatitis topical or oral medications for psoriasis.

Meanwhile, if the cause of hair loss is due to fungal infections (dander), then use an anti-dandruff shampoo containing zinc pyrithione, salicylic acid, selenium sulfide, ketoconazole, coal tar.

If you have tried several methods previously for more than a month and the symptoms have not improved, then you should consult a doctor.

10. Too often use a hair heater

Too often comb the hair using a hairdryer and vise nature can actually damage the hair.

Especially if the temperature used is too hot. The reason is that this tool eliminates the hair’s natural moisture by reducing its water content.

Finally, the hair is damaged, dry and split ends. It is not uncommon to use a hairdryer or curling hair too often hot and can also make the hair difficult to regrow.

Solution:

To alleviate the side effects of hair products, always use a conditioner when bathing and protect hair before styling equipment that uses a heat-conditioner heat shield.

Furthermore, it should be left to dry hair and try to limit the amount of time to straighten or curl hair with curls (containing high temperatures) at least up to once a week.

11. Trichotillomania

Trichotillomania can also be a cause of hair loss. Trichotillomania is a disorder of impulse control that makes a person (impulsively) continuously pulling their hair unconsciously.

This is not just hair pulled back hair on the scalp. Because, people suffering from trichotillomania may also pluck eyebrows, eyelashes and other hair.

If left untreated, this condition can irritate the scalp and break the natural protection of hair leading to baldness in the area of hair she ripped off. Trichotillomania is commonly found in women and men.

Solution:

Antidepressants are very effective in overcoming this condition, but the behavior control therapy is an alternative treatment that is as effective.

Note that trichotillomania is not a disorder that can be stopped just like that.

So, if you feel you have this habit, immediately consult a doctor so you can get additional treatment.